Uleiul din nucă de cocos are un gust specific şi poate fi utilizat în orice mod, fiind extrem de nutritiv.
Iată o listă cu beneficii ale utilizării uleiului de cocos într-o multitudine de utilități:
Igiena personală / Igiena corporală
1. Agent de hidratare – prelevaţi produsul ca atare din recipient şi aplicaţi-l pe tot corpul, inclusiv pe decolteu şi pe faţă.
2. Cremă pentru ochi – aplicaţi pe pielea sensibilă de sub ochi, pentru a reduce edemele, pungile de sub ochi şi ridurile fine de expresie. Seara, aplicaţi pe pleoape.
3. Înainte de bărbierit – uleiul din nucă de cocos va pregăti pielea pentru “atacul” lamei de bărbierit.
4. După bărbierit – uleiul din nucă de cocos va ajuta la refacerea pielii după bărbierit, fără să astupe porii.
5. Deodorant – puteţi utiliza numai ulei din nucă de cocos în loc de deodorant; uleiul acţionează şi mai eficient dacă este combinat cu amidon de porumb/pudră de rădăcină de arorut (Maranta arundinacea) şi bicarbonat de sodiu!
6. Balsam pentru păr/Tratament pentru regenerare în profunzime – utilizaţi uleiul pe păr, sub formă de balsam fără clătire (leave-in): aplicaţi o lingură de ulei din nucă de cocos pe vârfurile firelor de păr şi apoi distribuiţi cu degetele prin păr! Pentru un tratament de hidratare în profunzime, aplicaţi o lingură de ulei din nucă de cocos pe pielea capului, fără umezire în prealabil, apoi distribuiţi produsul până la vârfuri, masând uşor. Puneţi-vă pe cap o cască pentru duş, pentru a nu păta lenjeria de pat, şi lăsaţi produsul să acţioneze peste noapte.
7. Gel pentru păr/Agent anti-electrizare – masaţi puţin ulei între palme şi fie tapotaţi pe păr (în cazul părului creţ), fie aplicaţi cu degetele prin păr, de la rădăcini şi până la vârfuri (în cazul părului ondulat sau drept).
8. Pastă de dinţi – există numeroase reţete, dar cea mai simplă combinaţie pe care o puteţi folosi este să amestecaţi ulei din nucă de cocos şi bicarbonat de sodiu şi să folosiţi acest amestec în locul pastei de dinţi obişnuite.
9. Demachiant – aplicaţi câteva picături de ulei din nucă de cocos pe o dischetă de vată şi îndepărtaţi machiajul. Efectele sale vă vor lăsa fără cuvinte!
10. Hidratant pentru buze – aplicaţi câteva picături de ulei pe buze, pentru reparare în profunzime; uleiul are şi FPS 4, deci vă veţi bucura şi de puţină protecţie împotriva radiaţiilor ultraviolete!
11. Ulei pentru masaj – este extrem de simplu: luaţi produsul din recipient şi masaţi pe corp!
12. Lubrifiant – este un produs natural, perfect pentru utilizarea ca lubrifiant. Nu este compatibil cu produsele din latex!
13. Cremă de protecţie solară
14. Cremă anti-vergeturi – uleiul din nucă de cocos hrăneşte în profunzime pielea uscată şi crăpată. Nu este neapărat un tratament minune pentru vergeturi, dar veţi vedea cu siguranţă efectele.
15. Cremă pentru sâni – este recomandat pentru hidratarea sânilor sensibili şi uscaţi ai mamelor care alăptează. Aplicaţi pe un tampon de vată şi lăsaţi tamponul de vată pe sâni, între alăptări.
16. Calmant pentru dermatita de scutec – reduce iritaţia cauzată de scutec, fără să conţină substanţe chimice dure. Poate fi utilizat şi în cazul scutecelor din pânză.
17. Dermatită seboreică infantilă sau “crusta de lapte” – pielea capului bebeluşului dvs. este uscată şi sensibilă? Uleiul din nucă de cocos este extrem de hrănitor pentru pielea copiilor, eliminând şi mătreaţa. Aplicaţi zilnic o cantitate cât o nucă.
18. Exfoliant pentru corp – amestecaţi ulei de cocos şi zahăr, şi aplicaţi pe tot corpul! Clătiţi-vă, iar pielea dvs. va fi extrem de fină! Puteţi adăuga şi uleiuri esenţiale, dacă doriţi să vă bucuraţi de o aromă specială.
19. Hrănire – aplicat pe zgârieturi şi tăieturi, uleiul din nucă de cocos formează un film protector, care împiedică pătrunderea prafului, a bacteriilor şi a virusurilor în corp. Uleiul din nucă de cocos grăbeşte vindecarea vânătăilor, reparând ţesuturile afectate. În plus, miroase mult mai bine decât orice unguent pe care l-aţi putea procura de la farmacie!
20. Înţepături de insecte – aplicat direct pe locul înţepăturii de insectă, uleiul de cocos poate ajuta la calmarea senzaţiei de mâncărime şi arsură, accelerând procesul de vindecare.
21. Probleme dermatologice – uleiul din nucă de cocos calmează iritaţiile pielii în afecţiuni ca psoriazis, dermatită şi eczeme.
22. Otită externă sau “urechea înotătorului” – amestecaţi ulei de usturoi şi ulei din nucă de cocos şi aplicaţi câteva picături în urechea afectată, lăsând să acţioneze aproximativ 10 minute. Repetaţi procedura de 2-3 ori pe zi; de obicei, efectele se pot vedea după 1-2 zile.
Menţinerea unei bune stări de sănătate şi confort
23. Calmarea stresului – eliberaţi-vă de oboseala psihică, aplicând ulei din nucă de cocos pe cap şi masând cu mişcări circulare. Aroma naturală de nucă de cocos are un efect extraordinar, calmându-vă şi reducând nivelul stresului acumulat.
24. Digestie uşoară – grăsimile saturate din uleiul de cocos au proprietăţi anti-bacteriene şi ajută la ţinerea sub control a paraziţilor şi fungilor care cauzează indigestii şi alte probleme, cum ar fi sindromul colonului iritabil. Grăsimile din uleiul de cocos ajută la absorbţia vitaminelor, mineralelor şi amino-acizilor, redându-vă starea de sănătate şi senzaţie de bine pe care v-o doriţi.
25. Metabolism – s-a dovedit că uleiul din nucă de cocos stimulează metabolismul, îmbunătăţeşte funcţionarea tiroidei şi creşte nivelul de energiei, iar toate vă ajută să scăpaţi de kilogramele nedorite şi să creşteţi masa musculară.
26. Sângerări nazale – uleiul de cocos poate preveni sângerările nazale care sunt cauzate de sensibilitatea la condiţiile climatice extreme, cum ar fi căldura sau frigul la niveluri maxime. Sângerările apar atunci când mucoasa nazală se usucă din cauza aerului prea rece sau prea uscat, pierzându-şi elasticitatea, ceea ce duce la spargerea capilarelor. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, aplicaţi ulei de cocos în nas. Puneţi ulei de cocos pe deget, apoi aşezaţi-vă la orizontală şi masaţi cu degetul mucoasa nazală. Acest lucru va ajuta la fortifierea şi protejarea capilarelor din nas. Luaţi şi un supliment de vitamina C, ca adjuvant în prevenirea sângerărilor nazale.
27. Mamele care alăptează pot consuma 3 ½ linguri de ulei de cocos pe zi, pentru a-şi creşte secreţia de lapte.
Probleme de sănătate (pe care uleiul de cocos le calmează sau chiar le vindecă atunci când este administrat în cure interne)
28. Ajută la scăderea în greutate şi la controlarea poftelor de orice fel.
29. Ajută la menţinerea glicemiei la un nivel stabil şi/sau ajută la controlarea poftelor la persoanele cu diabet.
30. Eczemă – pe lângă administrarea internă, administrarea externă poate remedia afecţiunea, în anumite cazuri
31. Probleme dermatologice
32. Ciuperca piciorului
33. Bufeuri
34. Hemoroizi cu sângerare (se poate aplica extern, de două ori pe zi)
35. Sindromul HIV-SIDA
36. Păduchi de cap
37. Calmarea durerilor/crampelor şi reducerea sângerării excesive în timpul menstruaţiei
38. Migrene (cu administrare regulată)
39. Mononucleoză
40. Paraziţi intestinali
41. Aftă bucală
42. Calmarea durerilor de fiere
43. Adjuvant în anumite cazuri de hipotiroidie (analizele au arătat că funcţionarea glandei tiroide a revenit la niveluri normale)
44. Supliment energetic
45. Piele uscată şi descuamată
46. Poate calma refluxul gastric şi indigestia atunci când este administrat la fiecare masă
47. Funcţionare defectuoasă a glandelor suprarenale
48. Alzheimer
49. Helicobacter pylori
50. Candida albicans
51. Astm, chiar şi la copii
52. Autism
53. Colesterol – ajută la restabilirea nivelului raportului între HDL (“colesterolul bun”) şi LDL (“colesterolul rău”) la persoanele cu colesterol ridicat
54. Oboseală cronică
55. Probleme circulatorii/senzaţie permanentă de frig
56. Întărirea sistemului imunitar
57. Claritate mentală
58. Depresie
59. Ajută la calmarea inflamaţiilor în boala Crohn
Alte probleme de sănătate (pe care uleiul din nucă de cocos le calmează sau chiar le vindecă, atunci când este aplicat local)
60. Micoza piciorului (“piciorul de atlet”)
61. Dureri de spate/muşchi tensionaţi
62. Ulceraţii
63. Acnee
64. Celulită
65. Herpes (cu aplicare locală şi administrare internă)
66. Negi genitali (cu aplicare locală timp de 6 săptămâni, şi efectuare de clisme de două ori pe zi, înfuncţie de localizarea negilor)
67. Vindecarea după operaţia de circumcizie – deşi personal sunt împotriva circumciziei, studiile arată că uleiul de cocos ajută foarte bine la vindecare.
Gătit
68. Utilizaţi raportul de 1:1 atunci când folosiţi ulei de cocos pentru a înlocui alte uleiuri/untul din reţete.
69. În formă solidă, este un excelent înlocuitor pentru unt/margarină/untură/ulei de palmier atunci când doriţi să ungeţi tăvile sau să obţineţi cruste delicioase pe plăcinte etc.
70. În formă lichidă, înlocuieşte diverse uleiuri folosite la copt, gătit sau la sotat.
71. Supliment nutritiv – poate fi adăugat la sucurile de fructe (după ce a fost topit în prealabil).
Alte utilizări
72. Insectifug – amestecaţi ulei de cocos cu ulei de mentă şi masaţi pielea expusă atacului insectelor. Amestecul va ţine insectele la distanţă, mai bine decât orice produs care conţine substanţe chimice periculoase! De asemenea, este de o mie de ori mai sigur.
73. Poate fi administrat câinilor şi pisicilor de casă, pentru o stare generală de bine. Adăugaţi o lingură de ulei de cocos în castronelul cu apă al animalului, în fiecare zi.
74. Îndepărtează etichetele adezive – amestecaţi părţi egale de ulei de cocos şi bicarbonat de sodiu, până obţineţi o pastă. Aplicaţi pasta pe zona “lipicioasă” şi lăsaţi să acţioneze câteva minute. Frecaţi zona folosind o periuţă de dinţi veche sau partea abrazivă a unui burete de vase.
75. Îndepărtează guma de mestecat din păr – aplicaţi câteva picături de ulei de cocos peste guma de mestecat lipită în păr, lăsaţi să acţioneze aproximativ 30 de minute, apoi “frământaţi” guma de mestecat cu vârfurile degetelor. Nimic mai simplu! Veţi reuşi să o scoateţi cu mare uşurinţă!
76. Polish pentru mobilă – amestecaţi ulei de cocos cu câteva picături de suc de lămâie şi lustruiţi mobilierul din lemn. Totuşi, este recomandat să testaţi mai întâi amestecul într-o parte neexpusă a mobilei, pentru a vă asigura că amestecul funcţionează aşa cum vă doriţi.
77. Polish pentru obiecte din bronz – tot ce trebuie să faceţi este să aplicaţi puţin ulei de cocos pe o lavetă din bumbac şi să ştergeţi statuile sau alte obiecte din acest metal. Ajută la curăţare şi redă strălucirea culorii naturale a bronzului.
78. Întreţinerea tobelor din piele de animal.
79. Întreţinerea ustensilelor de gătit.
80. Ajută la înmuierea şi curăţarea produselor din piele.