Ulei de masline – Scurt istoric

Ulei de masline - Scurt Istoric

Istoria uleiului de masline incepe cu descoperirea primilor maslini, cu mii de ani in urma. Multe legende ii atribuie uleiului de masline / maslinului o origine divina.

ulei de masline extravirgin scurt istoric
ulei de masline extravirgin scurt istoric

Legenda spune ca, raspandirea maslinului s-a facut in Egipt, Palestina, Creta, Rhodos, Attica, in Italia si apoi de-a lungul bazinului mediteranean. Codul lui Hammurabi, care dateaza din jurul anilor 2500 i.Hr., mentiona uleiul de masline si vanzarea acestuia. In Egipt, maslinul era arborele sacru fiind protejat de Ra, zeul suprem al Soarelui, ramurele sale fiind puse si pe mormintele imparatilor.

Traditia evreiasca spune ca din semintele aduse de un inger si puse intre buzele lui Avraam, ingropat pe muntele Tabor,  au aparut trei plante: un chiparos, un cedru si un maslin. In Vechiul Testament, Noe, a fost anuntat de sfarsitul potopului si de apropierea de tarm de catre un porumbel, care purta o ramura de maslin in cioc.

In mitologia greaca, maslinul a fost cel care a ajutat-o pe Atena sa castige in fata lui Poseidon.  Cu aceasta ocazie, consiliul zeilor a fagaduit sa dea Attica celui care ii va oferi bunul cel mai de pret. Poseidon i-a daruit calul, iar Atena maslinul, care urma sa asigure prosperitatea locuitorilor. Astfel, ea a castigat, devenind patroana cetatii Athenae, care-i poarta de atunci numele. 

Fenicienii, grecii si cartaginezii tranzactionau uleiul de masline si au contribuit astfel la raspandirea si cultivarea maslinelor, utilizate nu doar ca alimente, dar si pentru ingrijirea corpului si pentru iluminat.

Exista probe arheologice care atesta ca maslinul a fost “domesticit” in perioada 5400-4400 i.Hr., in Creta, si in 3700-3000 i.Hr. pe coastele de nord ale Marii Egee. Totusi, abia in cel de-al treilea mileniu i.Hr. au existat plantatii semnificative de maslini, fiind produs in cantitati mari, destinate comercializarii.

Astfel, putem spune ca omenirea consuma ulei de masline de cel putin 4.500-5.000 de ani, acesta fiind unul dintre principalele ingrediente care se producea, prin tehnologii specifice si era stocat de om pentru perioade lungi de timp.

Maslinele erau procesate cu ajutorul morilor de ulei primitive. Acestea foloseau de obicei o cavitate de piatra (asemanatoare cu o piua), in care maslinele se zdrobeau cu o alta piatra. In Grecia, cea mai veche piatra de moara descoperita a fost gasita in Creta si dateaza din preajma anului 3000 i.Hr. 

Maslinul este peste tot in lume si in fiecare an, o data cu interesul oamenilor pentru uleiul de masline, cresc si culturile. Astazi, majoritatea maslinilor cultivati  se gasesc in bazinul Marii Mediterane, desi exista culturi si in America de Sud, Australia, Oceania sau chiar China. 

ulei de masline extravirgin scurt istoric
ulei de masline extravirgin scurt istoric

Alte intrebuintari ale uleiului de masline

Inca de la inceputul mileniului II i.Hr., uleiul de masline era folosit pentru iluminat, fiind pus in sfesnice de piatra / bronz sau in lampi din lut ars.  Aceasta practica a fost utilizata pana in epoca bizantina. Era folosit, de asemenea, dupa baie fiind parfumat cu diferite esente, in timp ce grecii isi ungeau trupul cu ulei de masline inaintea exercitiilor sau probelor olimpice.

Citeste articolul anterior: Aciditate Ulei de Masline Extravirgin