Beneficiile uleiului de masline in reducerea riscului de diabet

Beneficiile Uleiului de Masline

IN REDUCEREA RISCULUI DE DIABET

Diabetul este o boala cronica caracterizata prin hiperglicemie (cresterea nivelului glucozei in sange peste limitele normale).

Uleiul de masline este o sursa importanta de vanadiu, un mineral mai putin cunoscut, care contribuie la stabilizarea glicemiei. 

ulei de masline extravirgin beneficii asupra sanatatii reduce riscul diabetului

Un ulei de masline extravirgin poate ajuta in scaderea riscului pentru diabetul de tip II. Diabetul de tip II este caracterizat prin functionarea defectuoasa a insulinei, un hormon care transporta glucoza (zaharul) din sange catre celule pentru a putea fi folosita ca energie. Compusii din uleiul de masline ajuta la metabolizarea glucozei si imbunatatesc efectul insulinei.

De asemenea, acest tip de ulei contine o cantitate ridicata de grasimi mononesaturate care ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange, contribuind la preventia diabetului zaharat.

Inflamatia distruge celulele beta producatoare de insulina din pancreas si, in acest mod, este una din cauzele principale ale diabetului.

Uleiul de masline contine un antioxidant puternicoleocanthal, care este responsabil de reducerea inflamatiei. Dieta cu ulei de masline scade proteina C reactiva, un indicator al inflamatiei sistemice.

Studii legate de acest Subiect

Un studiu realizat de oamenii de stiinta din Spania pe un esantion de 418 persoane non-diabetice, cu varste cuprinse intre 55-80 de ani, arata ca uleiul de masline joaca un rol important in mentinerea sub control a glicemiei si a insulinei

In cadrul acestei cercetari, specialistii au ajuns la concluzia ca o dieta mediteraneana, bogata în ulei de masline, reduce cu peste 40% riscul de aparitie a diabetului de tip 2.