Beneficiile uleiului de masline in protejarea ficatului

Beneficiile Uleiului de Masline

IN PROTEJAREA FICATULUI

Ficatul  detine functii esențiale, de la producerea de proteine, colesterol si bila la depozitarea vitaminelor, a mineralelor si chiar a carbohidratilor. De asemenea, distruge toxinele, cum ar fi alcoolul, medicamentele si produsele secundare naturale ale metabolismului. Mentinerea ficatului intr-o stare buna este primordiala pentru mentinerea sanatatii.

ulei de masline extravirgin beneficii asupra sanatatii in protejarea ficatului

Acizii grasi mononesaturati (prezenti in proportie de 73 g la fiecare 100 g de ulei), Vitamina E si compusii fenolici prezenti in uleiul de masline au proprietati antiinflamatorii, hipolipidemice si antioxidante.

Cercetatorii din Tunisia si Arabia Saudita au efectuat un studiu care demonstreaza ca uleiul de masline extravirgin poate proteja ficatul de stresul oxidativ (un proces chimic din organism în urma caruia se formeaza radicalii liberi si care grabeste degradarea celulara). Dupa ce le-au administrat sobolanilor de laborator un erbicid toxic moderat, acestia au fost apoi hraniti cu o dieta care contine ulei de masline. Potrivit rezultatelor, acestia au fost protejati partial de leziunile hepatice.

Studii legate de acest Subiect

Un mic studiu efectuat la 11 persoane cu Boala hepatica non-alcoolica a demonstrat ca prin consumarea unei lingurite (6,5 ml) de ulei de masline pe zi s-a imbunatatit nivelul enzimelor hepatice si a nivelului de grasimi. De asemenea, a crescut nivelurile de proteina asociata cu efecte metabolice pozitive. Participantii au avut, de asemenea, o acumulare mai mica de grasimi si un flux mai bun al sangelui in ficat.