Aciditate ulei de masline

Aciditate Ulei de Masline

Afla mai multe detalii despre aciditatea uleiului de masline extravirgin

Aciditatea, parametrul care se gaseste pe etichetele produselor, masoara cantitatea de acid oleic gras liber, principalul prezent in uleiul de masline. Aciditatea este procentul (in greutate) de acid oleic liber in raport cu cantitatea totala de ulei.

Factori care influenteaza Aciditatea

Uleiul de masline extravirgin este considerat uleiul de masline de cea mai buna calitate, avand o aroma perfecta si o aciditate echilibrata. Unul dintre criteriile de baza pentru a stabili calitatea uleiului de masline extravirgin il reprezinta ACIDITATEA.

Factorii care influenteaza nivelul de aciditate sunt:

  • calitatea solului
  • modul in care sunt culese maslinele
  • timpul in care acestea sunt depozitate inainte de prelucrare
  • locul de depozitare

Trebuie sa facem distinctia intre aciditate si unul dintre parametrii de aroma ai uleiului de masline. Aciditatea nu se refera la nivelul acid al gustului, ci indica doar cantitatea de acizi grasi liberi care nu au gust.

Dar ce sunt acizii grasi liberi? Si de ce fac diferenta in calitatea uleiului de masline extra virgin? Paul Miller, un bine-cunoscut expert in ulei de măsline din Melbourne si fostul presedinte al Asociatiei Maslinilor australieni, descrie acizii grasi in acest fel: Acestia sunt cele trei componente care alcatuiesc trigliceridele din uleiul de măsline (principalii constituenti ai uleiului natural).

Uleiul de masline poate fi clasificat in functie de aciditatea sa astfel:

  • ulei de masline extravirgin – cu o aciditate mai mica sau egala cu 0,8%

  • ulei de masline virgin – cu o aciditate mai mica sau egala cu 2%

Atunci cand un ulei de masline are o aciditate mai mare de 2%, acesta nu este pentru consum, deoarece gustul si mirosul sunt dezagreabile. Din acest motiv, ele sunt numite uleiuri lampante.

aciditate ulei de masline extravirgin

Astfel, atunci cand cauti optiuni sanatoase, regula de baza pentru achizitionarea unui ulei de masline este de a cumpara un produs cu un nivel scazut de aciditate pentru a asigura o calitate ridicata. Aciditatea mai scazuta inseamna, de asemenea, ca fructul a suferit mai putine daune, oferind astfel calitati mai sanatoase. O aciditate buna a uleiului de masline nu trebuie sa depaseasca 0,8%. In zona Mediteraneeana, uleiul cu o aciditate mai mica de 0,5% este considerat medicament.

Pentru ca uleiul de masline sa aiba mai putin de 0,3% acizi grasi liberi, acesta trebuie sa fie fabricat din masline de cea mai buna calitate si sa beneficieze de un proces de productie de ultima generatie.

De retinut este faptul ca nivelul scazut de aciditate indica un ulei de masline mai sanatos si mai bun.